СЕМЕНА НА ГРАМОФОНЧЕ СИНЬО

Големият род Ипомея (Ipomea) от семейство Увивни включва около 500 вида, повечето от които с успех се използват в цветарството. Всички познаваме различните видове грамофончета, с чиято помощ се оформят невероятни по красота и разнообразие декоративни елементи. Познаваме също вече  и бататите (Ipomea batata), с които модерните домакини разнообразяват семейното меню. Но малцина могат да се похвалят, че познават дребната лиана Ипомея квамоклит (Ipomea quamoclit). А с нейните ажурни листа и ярки фунийки могат да се направят изискани растителни украшения. За нашите климатични условия са подходящи 4 вида ото тези интересни цветя.

Лопатовидният квамоклит (Quamoclit lobata), наричан още испански флаг, произхожда от Южно Мексико. Това е много ефектно едногодишно растение, достигащо на дължина от1,5 до 3 метра. Стъблата са силни, увиващи се, с червеникав цвят. Листата са със сърцевидна форма, разделени на 3 дяла, като около всеки лист има по 3 тънки прилистника. Цветчетата с дължина около 2 см са с капковидна форма и са събрани в едностранни класовидни съцветия, дълги 15-25 см. Отначало те са червени на цвят , след известно време стават оранжеви, после лимоненожълти и накрая - кремаво-бели. Многоцветният ефект поразява с красотата си - в едно и също съцветие едновременно има до 12 цветчета с различна багра. Цъфтежът продължава от края на юни до първите слани. 

Огненочервеният квамоклит (Quamoclit coccinea), известен сред любителите като Прекрасната звезда, е едногодишна лиана от Централна и Южна Америка. Тънките стъбла достигат до 3 м дължина и са покрити с изящно насечени сърцевидни листа, дълги до 10 см. Цветчетата са дребни, но многобройни, алени на цвят, с жълто гърло. За съжаление периодът, през който можем да се радваме на красотата й, е кратък. Още към края на август прецъфтява и образува семена, а стъблата и листата загиват. 

Кипарисовият квамоклит (Quamoclit pennata) също произхожда от американските тропици. Гъвкавите му стъбла нарастват бързо и достигат до 2,5 м дължина. На фона на дантелените тъмнозелени листа изобилието от карминеночервени цветчета изглежда изключително примамливо. Красиви са също и сортовете с бели и розови фунийки. Цъфтежът продължава от края няа юли до късна есен. 

Кардиналската лиана (Quamoclit sloteri) е нежна хибридна лиана с дълги до 1,5 м  виещи се стъбла. Листата са блестящи, длановидно нарязани, дълги до 5-7 см. Цветовете с багра на кардиналска мантия не са едри, но всяка сутрин се разтварят в голямо множество.  Цъфти от юли до септември. Трудно завръзва семена. 

Отглеждане:

Всички описани лиани харесват добре огрявани от слънцето места и глинесто-песъчлива почва. Засяването става през април на постоянно място, тъй като зле понасят пресаждането. Нужно е да им се поставят навреме опори, към които да се привръзват, и растежът им да се направлява. Поливането трябва да е умерено, а подхранването веднъж седмично ще допринесе за доброто развитие.

Използват се за украса на балкони и градини, за оформяне на цветни пирамиди и пана. Чудесно изглеждат и във вази като букети.

 

Тайните на успеха

Светлина: Много слънце.

Вода: Умерено поливане.

Подхранване: С торове за цъфтящи растения.

1,20 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 1,20 лв.
Моля, изберете:
Доставка
Доставка

Такса 2.00лв за кашон на Орхидеи и цветя !

Уважаеми клиенти,

За месец Ноември 2023г. получавате 24% отстъпка от куриерската услуга на Еконт!

Отстъпката се начислява автоматично!

Цените на доставка важат за територията на България!

Delivery prices apply to the territory of Bulgaria!