СЕМЕНА НА ЖЪЛТИЧКА

Кореопсисът, популярен също и с името Жълтичка, е едно от най-предпочитаните градински цветя. Подходящ е също така за саксия и сандъче. Произхожда от Южна Америка и е едно от първите растения, пренесени в Европа от Новия свят. Цъфти най-често в жълто, от където идва и по-популярното му име жълтичка.
Изключително непретенциозно цвете, евтино, кичесто и много ефектно. Някои сортове са едногодишни, други пък са многогодишни.
Един от най-популярните видове кореопсис е Badengold. Цъфти в жълто през юли и август и достига височина до 1 метър. Друг популярен сорт е Sonnenkind – също цъфти в жълто юли и август, но на височина достига до 30 см, което го прави подходящ както за градината, така и за балконски сандъчета и саксии. Sunray, Baby Gold и Golden Queen ще ви радват с цветовете си до ранната есен (края на септември), а Grandiflora, Moonbeamи Zagreb са представители на есенните цветя – те цъфтят до късна есен. Сорта American Dream пък цъфти в розово.

Място: Кореопсисът се отглежда на най-слънчевото място в градината или на балкона. Обожава прякото слънчево греене. През лятото многогодишните сортове задължително се изваждат на открито.

Грижи: Поливането през лятото е обилно, а през зимата – по-пестеливо. В никакъв случай кореопсисът не се полива с варовита вода. През горещите летни месеци се тори минимум веднъж седмично с тор за цъфтящи растения. Препоръчително е торенето да става с всяко поливане, но с намалени наполовина дози. През зимата, а също така и през лятото трябва да се избягва подгизване на почвата – това може да доведе до развитие на гъбични заболявания.
По отношение на почвата кореопсисът е изключително непретенциозен – предпочита лека, пропусклива и не много богата на хранителни вещества градинска пръст.
Добра идея е кореопсисът да се подреже след първия цъфтеж до ¼ от височината на стеблата, за да цъфне отново. След прецъфтяване растението се отрязва до основата и така презимува.

Размножаване: Кореопсисът се размножава със семена.

Съвет на градинаря: Високите сортове кореопсис са подходящи за смесени лехи или групи, докато с ниските сортове могат да се оформят много красиви бордюри. Ниските сортове са прекрасно допълнение за балконските сандъчета и саксии.

1,20 лв.
Доставка
Доставка

Такса 2.00лв за кашон на Орхидеи и цветя !

Уважаеми клиенти,

За месец Ноември 2023г. получавате 24% отстъпка от куриерската услуга на Еконт!

Отстъпката се начислява автоматично!

Цените на доставка важат за територията на България!

Delivery prices apply to the territory of Bulgaria!