СЕМЕНА НА ПЪПЕШОВО ДЪРВО (ПЕПИНО)

Напоследък се появиха доста екзотични растения, които любителите-градинари се опитват да отглеждат. Към тези растения можем да отнесем и пъпешовото дърво Пепино.
Какво представлява Пепино? Това е плод със среден размер  – до около 0.500 кг, със сладък вкус и аромат на пъпеш.  Но за да достигне тези показатели, трябва напълно да узрее. По аромата му можете да определите зрелостта му – ако няма аромат, значи още не е узрял. Цветът на зрелия плод е наситено жълто-оранжев. Ако не достигне такава зрялост, се използва като съставна част за салати, а не като десерт.
С какво е полезен този плод? Той съдържа голямо количество полезни вещества. За да се усвоят от организма, е добре да се приема през деня, до 18 часа. Пепино практически не съдържа белтъчини – само 0.3–0.4%. Мазнините липсват изцяло. Ценни за този плод са витамините от група В, А и К. В състава му влизат голямо количество витамин С, а така също желязо, калий, мед и магнезий. Затова Пепино е не само вкусен, но и полезен плод, който може спокойно да се отглежда в домашни условия. 
Отглеждането на Пепино може да става както в парници или на открито, така и на перваза на прозореца. Брането на плодовете става през целия сезон, тъй като узряват по различно време. Кожата е много тънка, а семената са малко. Меката част е вкусна и сочна, което прави плодовете му много харесвани и ценени.

Растението не понася  захлаждането. Затова е най-добре да се отглежда в парници или на остъклени балкони. Температурата не трябва да пада под 14⁰C и не трябва да се променя много, особено през периода на вегетация. Също така влажността на почвата и въздуха трябва да е висока.
Доста опитни градинари отглеждат този плод на открито, получавайки добри резултати. Някои събират до 7 кг. плодове от един храст. Въпреки че това е тропическо растение, то трудно вирее при силна горещина. Независимо от поливането, в горещите месеци растението цъфти, но не връзва плодове, а цветовете опадат. По-активното съзряване на плодовете започва през ранната есен – септември и октомври. Зле му се отразяват и силните ветрове, тъй като кореновата система на растението не е много дълбока и се формира в повърхностния слой на почвата.
Коя почва е подходяща за пъпешовото дърво? Добре е почвата да е лека, плодородна и с добър дренаж. Почвите с ниско съдържание на кислород поради висока плътност, както и заблатените почви не са подходящи за този плод. Прекомерната влага води до загниване на кореновата система. Затова трябва да се полива само, когато е нужно. Може да се пръскат листата, тъй като влажността е жизнено необходима за растението, особено през сухите месеци.
Размножаването на пъпешовото дърво става чрез резници и семена.
През есента резниците се засаждат в саксии и се разполагат  на южен прозорец. Растението е тропическо и обича да е на топло. След 2–3 седмици резниците се вкореняват. Добре е първоначално да се покрият с полиетилен – така по-бързо ще се адаптират. Времето за вкореняване зависи от много условия: температура, поливане и качество на пръстта. Засаждат се на открито в началото – средата на месец май. Всичко зависи от метереологичните условия. Добре е да се засадят под дърво с по-рядка корона, което ще им осигури достатъчна топлина, но и ще ги скрие от горещите слънчеви лъчи през лятото.
Друг начин за размножаване е чрез семена. За целта те трябва да се поставят на топло  в мокър памук , за да покълнят. Добре е да изчакате семката да се разтвори при появата на кълна и когато напълно се освободи от коричката, тогава се засажда. Развитието на растението става бавно и му е необходимо изкуствено осветление до 16 часа в денонощие. След месец и половина разсадът започва да расте ускорено. Дотогава трябва да бъде подхранван няколко пъти с минерална тор. Ако се появят издънки, те трябва да се отстранят – не трябва да остават повече от три стъбла. Колкото по-малко клончета има, толкова по-бързо ще започне цъфтежа и ще се оформят плодчетата. Засаждането става по едно и също време с разсада на доматите. Грижите за Пепино са както за доматите – по същия начин се връзват и колтучат.
Плодовете на пъпешовото дърво завързват късно през пролетта и рано през есента. През лятото не образува плодове заради горещината. Плодовете, появили се през пролетта, узряват в началото на юни. Есенните плодове обикновено не успяват да узреят, особено тези на открито. Затова  положете максимални усилия да получите реколта от пролетното завръзване или отглеждайте растението на закрито.
Плодовете са вкусни както като десерт, така и за направа на сладка и компоти. Могат да се замразяват и сушат за по-дълготрайна употреба.

3,00 лв.
Продуктът е успешно добавен в количката
Базова цена: 3,00 лв.
Моля, изберете:
Доставка
Доставка

Такса 2.00лв за кашон на Орхидеи и цветя !

Уважаеми клиенти,

За месец Ноември 2023г. получавате 24% отстъпка от куриерската услуга на Еконт!

Отстъпката се начислява автоматично!

Цените на доставка важат за територията на България!

Delivery prices apply to the territory of Bulgaria!